en despuesdegoogle

Com seria el món si no existís Linus Torvalds

S’acaben de complir 25 anys del naixement de Linux. Els primers 25 anys. Però quan va néixer tothom es va riure d’un sistema operatiu lliure i obert desenvolupat com a hobby per un al·lot finlandes de vint-i-un anyets. Un friki que només duia un any programant en C i que s’entestà en convertir el sistema Minix, apte per estudi i investigació, en tot un sistema plenament funcional. Eren els temps de Microsoft, ja us podeu imaginar l’escepticisme amb què va ser rebut. Només quatre gats saludaren l’invent.
En aquest quart de segle, el seu primer quart de segle, Torvalds i els seus col·legues han canviat la nostra vida. La quotidiana i l’altra, la que està feta de valors, cultura i ideologia.
linustorvalds

Torvalds creà el nucli o kernel del sistema GNU i de llavors ençà aquesta parella no ha fet més que créixer. RedHat, Ubuntu, Debian i tantes altres versions de Linux són a milions de PCs i servidors. Encara més: Android és una versió de Linux. Si no fos per Torvalds i tota la comunitat compromesa amb el projecte, els mòbils i tabletes serien Apple o Microsoft. iPhones, iPads, Windows Phone. Els milers de milions d’usuaris de dispositius Android (Sony, HTC, LG, Samsung i cinquanta fabricants més) que ni tan sols saben que els seus terminals córren sobre Linux s’haurien d’haver decantat per un de Microsoft o d’Apple. És més: la possibilitat d’adaptar Android permet un parc nombrós de terminals low cost: la tecnologia mòbil a l’abast de tothom.

Linux ha popularitzat el concepte de software lliure. Programari que no és propietat intelectual de cap fabricant i pot ser explorat i modificat per qualsevol programador. Windows o iOS són sistemes tancats i encara hi ha gent que s’ho estima més així perquè els hi proporciona la seguredat de la publicitat, la confiança de la marca. Però gràcies a Linux, existeixen alternatives. La informàtica com un espai obert a la comunitat, mantingut per una colla de tècnics i voluntaris, que respon a la idea d’un món digital sense secrets ni exclussivismes imposats pel gran capital i la perversa política dels drets intel·lectuals.

Linux és un sistema robust que es pot redistribuir gratuïtament. L’empren la NASA el LHC (Gran Col·lisionador d’Hadrons), Google, el 99% de les supercomputadores, administracions públiques com Índia, Cuba, Alemànya, Bulgària, Txèquia, França, Brasil, Califòrnia…

Si no existissin Torvalds, Richard Stallman i tants d’altres desenvolupadors de sotware lliure i obert, el món seria menys lliure, menys obert.

deja tu comentario

Comentario